Maire ja Harry Gullichsen Villa Maireassa 1930-luvun lopulla.
Maire ja Harry Gullichsen Villa Maireassa 1930-luvun lopulla.

Villa Mairea rakennettiin vuonna 1939 moderniksi edustuskodiksi. Rakennuttajat Maire ja Harry Gullichsen olivat taiteen ystäviä ja tukijoita. Edistysmielistä ja ennakkoluulotonta pariskuntaa kiinnosti modernismin abstrakti ilmaisu ja utopistinen ideologia. Samanmieliset arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun.

Otollisissa olosuhteissa syntyi ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka nykyisin luetaan 1900-luvun arkkitehtuurin huipputeoksiin. Alvar Aallon tuotannossa Villa Mairea kuuluu vaiheeseen, jossa hän siirtyi pelkistetystä funktionalismista orgaanisempaan mutta moderniin arkkitehtoniseen ilmaisuun, jossa yhdistyy monensukuisia aiheita.  Mairean sisustus toteutettiin Aino Aallon johdolla.

Maire Gullichsenin taiteeseen sitoutuneen elämäntyön kautta Villa Mairea kytkeytyy monin tavoin maamme taidelaitoksiin ja muotoilualaan, esimerkiksi huonekaluliike Artekiin ja Galerie Artekiin, Vapaaseen taidekouluun ja Porin taidemuseoon, joiden perustamisessa hänellä oli ratkaiseva osa.

Villa Maireassa on mahdollista vierailla ennakkovarauksesta. Talon vierailutoimintaa ylläpitää Mairea-säätiö.

“On mahdollista käyttää yksilöllistä arkkitehtonista tapausta eräänlaisena koelaboratoriona, jossa voidaan toteuttaa sellaista, mikä nykyiselle joukkotuotannolle ei ole mahdollista, mutta josta nämä koetapaukset vähitellen leviävät ja koneiston kehittyessä muuttuvat jokaisen tavoiteltaviksi.”
Aino ja Alvar Aalto 1939, Arkkitehti-lehti
 
 
Iconic houses